Talianska paradajková polievka
Potrebujeme:
1PL oleja, 1 väčšia cibuľa, 1 konzerva rajč.pretlaku, 1 l vody, 1 kocka zel.bujónu,
4 čerstvé rajčiny, 2KL cukru, zelerová vňať, 100g ryže, soľ, č.korenie, 3 plátky
šunky, smotana na dochutenie.
Postup:
Cibuľu očistíme, nadrobno nakrájame a upražíme na oleji. Pridáme pretlak, vývar
z kocky, nakrájané rajčiny, cukor, ryžu a zelerovú vňať (asi 2 stonky). Osolíme,
okoreníme a dáme variť. Necháme asi 20 min. pomaly vrieť, nakoniec pridáme nadrobno
nakrájanú šunku (nemusí byť) a ešte 5 min. povaríme.
Hotovú polievku podávame s bielym chlebom alebo pečivom a na tanieri ju dochutíme
smotanou. Namiesto ryže môžeme použiť aj nadrobno nakrájané zemiaky, zeleninu
a bielu fazuľu.