Karlovarská žemľová knedľa
Potrebujeme:
4 žemle z predch.dňa, 4 poháre mlieka, 4 poháre polohr.múky, 4 vajcia, soľ, 4
PL oleja (alebo rozpusteného rastlinného tuku), prášok do pečiva.
Postup:
Žemle pokrájame na kocky a do červena ich v rúre opečieme a pokvapkáme tukom.
Vychladnuté posypeme múkou so štipkou prášku do pečiva a soľou. V mlieku rozmiešame
4 žĺtky, polejeme ním žemle a vypracujeme stredne husté cesto, do ktorého vmiešame
sneh zo 4 bielkov. Plátený bily obrúsok namočíme do studenej vody, vložíme ho
misy a cesto doň vyklopíme. Obrúsok zviažeme 2-3cm nad knedľou a varíme 1 hod.
Po 20minútach ju vidličkou obraciame. Horúcu ju vyberieme z obrúska a krájame
niťou.