Ako sa správne
varia cestoviny?
Dôležitý je presný čas varenia. Nepoznajú ho však ani majstri kuchári, lebo
je to vec citu. Al dente sú cestoviny vtedy, keď sú podľa vás ešte trocha tvrdé.
Aj po dovarení sa totiž ešte ďalej paria. Ak sú pri ochutnávaní už mäkké, pri
jedení sa zdajú rozvarené.
Tip: Krátko pred dovarením pridáme do vody lyžičku oleja. Potom sa cestoviny nebudú lepiť.
Cestoviny na nákypy sa musia variť o tretinu kratšie, inak bude nákyp bez chuti.
Koľko vody
treba použiť na varenie cestovín?
Aby boli cestoviny chutné, musia sa variť vo veľkom množstve vody (na osobu
sa ráta asi liter vody). Ak je hrniec primalý alebo dáme málo vody, budú lepkavé.
Rovnako dôležité je aj to, aby bola voda mierne slaná.
Cestoviny sa nemajú variť ani bez pokrievky, ani v zakrytom hrnci. V otvorenom
hrnci totiž voda nevrie dostatočne, v zakrytom rýchlo vykypí.
Tip: Pokrievku
podložíme dvoma varechami. Tak budú mať cestoviny dostatok vzduchu, a predsa
nevychladnú.
Cestoviny získajú veľmi dobrú arómu, ak dáme do vriacej vody trochu bujónu.
Aj trochu bieleho vína vo vriacej vode im dodá jemnú chuť.
Ako sa cestoviny ochladzujú?
Dáme ich do cedidla a rýchlo ochladíme studenou vodou, aby sa ďalej neparili.
Vzápätí v hrnci rozpustíme trochu masla, cestoviny premiešame a prípadne ešte
osolíme. Potom podávame.