Desatoro zavárania

1. poháre a viečka (aj nové) pred použitím dôkladne umyte vo vode so saponátom, opláchnite a nechajte odkvapkať, prípadne osušte v horúcej rúre. Pokiaľ máte umývačku na riad, požite ju k umývaniu pohárov

2. spracujte len kvalitné plody, nahnité, plesnivé, škodcami napadnuté, či inak poškodené vyhoďte. Ovocie, zeleninu, či huby dôkladne omyte a nechajte odkvapkať.

3. presvedčite sa, že poháre na zaváranie nemajú poškodený okraj, taktiež viečka musia byť neporušené

4. poháre naplňte ovocím, zeleninou alebo hubami, zalejte nálevom a viečko upevnite hlavicou alebo ho zaskrutkujte (úplne však nedoťahujte!)
NÁŠ TIP:
Zapíšte si zloženie nálevu, príp. množstvo cukru a pod. ktoré používate. Potom budete môcť tie najchutnejšie a najobľúbenejšie výrobky urobiť znova.

5. na dno zaváracieho hrnca vyloženého mriežkou alebo utierkou naskladajte poháre a zalejte ich najmenej do 1, naviac do 1 výšky vodou. Pokiaľ použijete teplý nálev, môže byť voda v hrnci horúca. Podstatne tak skrátite dobu potrebnú k zahriatiu na teplotu k sterilizácii a tak uchováte viac cenných látok. Hrniec zakryte pokrievkou.

6. vodu rýchlo uveďte do varu a sledujte teplotu a čas (u jednotlivých druhov ovocia a zeleniny sa líšia, údaje bývajú uvedené v receptoch).

7. po skončení sterilizácie vyberte poháre na podložku ktorá nesmie byť studená, taktiež ich môžete opatrne ochladiť dolievaním studenej vody do hrnca
(POZOR – voda nesmie prísť priamo na poháre, praskli by!), poháre so skrutkovacím uzáverom po vybratí z hrnca dotiahnite.

8. po ochladení otočte poháre dnom hore, tak overíte tesnosť viečok, správne prichytenie viečka zistíte i poklopaním – viečka by mali vydávať dutý, hluchý zvuk.

9. keď poháre ochladnú, označte ich etiketou s názvom výrobku a dátumom výroby, potom poháre uložte v suchu, temne a chlade.

10. zaváraniny v špajze občas prezrite, pokiaľ natrafíte na pleseň (alebo jej zárodky), vypuknuté viečka a pod. pohár a jej obsah odstráňte a vyhoďte.