1. poháre a viečka (aj nové) pred použitím dôkladne umyte vo vode so saponátom, opláchnite a nechajte odkvapkať, prípadne osušte v horúcej rúre. Pokiaľ máte umývačku na riad, požite ju k umývaniu pohárov
2. spracujte len kvalitné plody, nahnité, plesnivé, škodcami napadnuté, či inak poškodené vyhoďte. Ovocie, zeleninu, či huby dôkladne omyte a nechajte odkvapkať.
3. presvedčite sa, že poháre na zaváranie nemajú poškodený okraj, taktiež viečka musia byť neporušené
4.
poháre naplňte ovocím, zeleninou alebo hubami, zalejte nálevom a viečko upevnite
hlavicou alebo ho zaskrutkujte (úplne však nedoťahujte!)
NÁŠ TIP:
Zapíšte si zloženie nálevu, príp. množstvo cukru a pod. ktoré používate. Potom
budete môcť tie najchutnejšie a najobľúbenejšie výrobky urobiť znova.
5. na dno zaváracieho hrnca vyloženého mriežkou alebo utierkou naskladajte poháre a zalejte ich najmenej do 1, naviac do 1 výšky vodou. Pokiaľ použijete teplý nálev, môže byť voda v hrnci horúca. Podstatne tak skrátite dobu potrebnú k zahriatiu na teplotu k sterilizácii a tak uchováte viac cenných látok. Hrniec zakryte pokrievkou.
6. vodu rýchlo uveďte do varu a sledujte teplotu a čas (u jednotlivých druhov ovocia a zeleniny sa líšia, údaje bývajú uvedené v receptoch).
7.
po skončení sterilizácie vyberte poháre na podložku ktorá nesmie byť studená,
taktiež ich môžete opatrne ochladiť dolievaním studenej vody do hrnca
(POZOR voda nesmie prísť priamo na poháre, praskli by!), poháre so skrutkovacím
uzáverom po vybratí z hrnca dotiahnite.
8. po ochladení otočte poháre dnom hore, tak overíte tesnosť viečok, správne prichytenie viečka zistíte i poklopaním viečka by mali vydávať dutý, hluchý zvuk.
9. keď poháre ochladnú, označte ich etiketou s názvom výrobku a dátumom výroby, potom poháre uložte v suchu, temne a chlade.
10.
zaváraniny v špajze občas prezrite, pokiaľ natrafíte na pleseň (alebo jej zárodky),
vypuknuté viečka a pod. pohár a jej obsah odstráňte a vyhoďte.