Grilovanie

Aké mäso je na grilovanie najlepšie?
Najmä prerastené. Ak je priveľmi chudé, vyschne. Rebierko ukladáme tak, aby mastný okraj ostal hore. Aj bravčové kotlety by mali mať tenký okraj z tučného mäsa. Ten nožom jemne narežeme, inak sa kotleta skrúti.

Kedy mäso pri grilovaní zostane šťavnaté?
Mäso zabalíme do alobalu natretého maslom a takto ho dáme na gril. Potom šťava nemôže odkvapkávať a mäso nevyschne. Veľmi veľké kusy mäsa by ste mali pokryť nahrubo nakrájaným špikom. Chráni mäso pred vysychaním.

Ako si grilovaná potravina zachová teplotu?
Najlepšie v alobale. Fólia je vhodná aj v prípade, že grilujeme zároveň alebo bezprostredne po sebe rybu a mäso, pretože mäso nezíska rybiu pachuť. Rybu zabalíme do maslom potretého alobalu a položíme na gril.

Ako sa dosiahne, aby grilovaný pokrm zostal jemný?
Pri grilovaní platí nasledujúce pravidlo: mäso nepodávame ihneď, ale necháme ho chvíľu odpočívať na kraji grilu. Tak sa môžu vlákna uvoľniť a šťava sa opäť vpije do mäsa.

Kedy je grilované mäso hotové?
Mäso z oboch strán osolíme, posypeme mletým čiernym korením, narýchlo z oboch strán opečieme v rozpálenom oleji a položíme na rošt. Podľa veľkosti a hrúbky mäsa pečieme 2 až 3 minúty, potom ho vyberieme a v teple necháme odpočívať 4 minúty.

Ako zabrániť dymeniu?
Silnému dymeniu zabránime tak, že zotrieme z mäsa prebytočnú masť, ktorá by kvapkala do ohňa. Na gril by sa malo dávať len suché mäso.