Aké mäso
je na grilovanie najlepšie?
Najmä prerastené. Ak je priveľmi chudé, vyschne. Rebierko ukladáme tak, aby
mastný okraj ostal hore. Aj bravčové kotlety by mali mať tenký okraj z tučného
mäsa. Ten nožom jemne narežeme, inak sa kotleta skrúti.
Kedy mäso
pri grilovaní zostane šťavnaté?
Mäso zabalíme do alobalu natretého maslom a takto ho dáme na gril. Potom šťava
nemôže odkvapkávať a mäso nevyschne. Veľmi veľké kusy mäsa by ste mali pokryť
nahrubo nakrájaným špikom. Chráni mäso pred vysychaním.
Ako si grilovaná
potravina zachová teplotu?
Najlepšie v alobale. Fólia je vhodná aj v prípade, že grilujeme zároveň alebo
bezprostredne po sebe rybu a mäso, pretože mäso nezíska rybiu pachuť. Rybu zabalíme
do maslom potretého alobalu a položíme na gril.
Ako sa dosiahne,
aby grilovaný pokrm zostal jemný?
Pri grilovaní platí nasledujúce pravidlo: mäso nepodávame ihneď, ale necháme
ho chvíľu odpočívať na kraji grilu. Tak sa môžu vlákna uvoľniť a šťava sa opäť
vpije do mäsa.
Kedy je
grilované mäso hotové?
Mäso z oboch strán osolíme, posypeme mletým čiernym korením, narýchlo z oboch
strán opečieme v rozpálenom oleji a položíme na rošt. Podľa veľkosti a hrúbky
mäsa pečieme 2 až 3 minúty, potom ho vyberieme a v teple necháme odpočívať 4
minúty.
Ako zabrániť
dymeniu?
Silnému dymeniu zabránime tak, že zotrieme z mäsa prebytočnú masť, ktorá by
kvapkala do ohňa. Na gril by sa malo dávať len suché mäso.