Prečo sa
knedle rozpadajú?
Ak sa nám knedle vo vriacej vode rozpadnú, môže to mať viac príčin. Buď sme
použili priveľa tekutiny, dali sme málo alebo žiadne vajce, alebo sme azda pridali
málo múky.
Teda: buď dodáme dostatočné množstvo múky, alebo tesne pred varením knedle obalíme
v hladkej múke a dotvarujeme.
Tip: Knedle môžeme zabaliť do dôkladne maslom natretého alobalu. Je to hygienickejšie a praktickejšie, lebo knedle neprídu do priameho styku s vodou.
Aké ovocie sa dáva do ovocných knedlí?
Vždy len čerstvé a prvotriednej kvality. Mrazené ovocie priveľmi mokvá a knedle
vytekajú.
Prečo sa
ovocné knedle rozpadávajú?
Stáva sa to vtedy, ak nie sú dobre uzavreté, alebo ak v spojoch ostala múka.
Jednoduchým spôsobom predídeme tomu, aby knedle nenasiakli vodou: Do misy, v
ktorej ich chceme neskôr podávať, vložíme tanier obrátený hore dnom. Pod tanierom
sa zbiera stekajúca voda. Tak si knedle zachovajú tvar, nezmäknú a para ich
udržiava teplé.
Ako sa varia
ovocné knedle?
Ovocné knedle ponoríme do mierne osolenej vriacej vody (nie však prudko bublajúcej!).
Pridáme vanilku, vanilkový cukor (alebo lyžičku rumu) a varíme 12 až 15 minút.
Knedle treba vždy variť bez pokrievky! Voda nikdy nesmie vrieť silno, len mierne.
Pre istotu si pripravíme šálku chladnej vody, aby sme mohli vode uštedriť ľadový
šok, keby začala prisilno vrieť.