1
kg = 100 dkg = 1000 g
0.1 kg = 10 dkg = 100 g
0.01 kg = 1 dkg = 10 g
V našich
receptoch používame ako jednotku objemu PL - polievkovú lyžicu
a KL - kávovú lyžičku.
Polievková lyžica má objem 15 ml.
Kávová lyžička má objem 5 ml.
Koľko surovín treba pre jednu osobu?
Husté polievky
(napr. fazuľová): 2 naberačky (asi 250 ml)
Vykostená hydina: 160 g
Hydina s kosťami: 250 g
Vykostené mäso: 180 až 200 g
Mäso s kosťami: 200 až 250 g
Mušle (s ulitami): 500 g
Polievka: 1 šálka (asi 125 ml)
Cestoviny ako hlavné jedlo (hmotnosť surovej potraviny): 70g
Cestoviny ako príloha (hmotnosť surovej potraviny): 50 g
Cestoviny do polievky (hmotnosť surovej potraviny): 15 g
Ryba s kosťami: 350 až 450 g
Rybie filé: 160 g
Ryža ako hlavné jedlo (hmotnosť surovej potraviny): 70 g
Ryža ako príloha (hmotnosť surovej potraviny): 40 g
Omáčka: 2 až 3 lyžice
Ustrice, slimáky: 6 až 12 ks
Zelenina ako hlavné jedlo: 250 až 400 g
Zelenina ako príloha: 200 g
Zemiaky ako hlavné jedlo: 400 g
Zemiaky ako príloha: 200 g