Mäso, ktoré
chceme upravovať nakrájané, by sa malo najprv dobre umyť a obrúskom zľahka osušiť.
Pred tým ako ho budeme piecť alebo variť, mali by sme ho očistiť. Pri teľacej
sviečkovici (filé) postupujeme nasledovne:
1. Z filé odstránime tenkú blanu a tuk. Ostrým nožom oddelíme bočný pás mäsa.
2. Tenkú šľachu na hornej časti podoberieme nožom a plochým rezom ju z mäsa
stiahneme v smere od palca k špičke.
3. Zo spodnej časti filé odstránime prípadné zvyšky kostí a tukov.
4. Teraz môžeme z filé rezať medailóniky. Ak chceme filé piecť vcelku, prípadne
predpiecť a obaliť ho v cestíčku, musíme najprv z neho odrezať tenší koniec
(špičku), lebo sa veľmi rýchlo upečie.
Kožku mäsa pred pečením narežeme do kríža - získa tak obzvlášť chrumkavú kôrku.