Je
vhodné pripraviť si viac svetlej zápražky, keď ju dáme do uzavretej nádoby a
do chladničky, vydrží nám veľmi dlho.
Pre použitie si vyberieme potrebné množstvo, ktoré potom patrične dochutíme.
Omnoho ľahšie vyšľaháme smotanu, keď sú misa a šľahačka studené. Keď sa nám to nedarí, pridajme k šľahačke 1-2 kvapky citrónovej šťavy.
Cesnak
sa neprilepí pri krájaní na nožík alebo lopárik, prípadne lis, keď strúčiky
pred krájaním alebo lisovaním mierne posypeme soľou.
Omnoho ľahšie sa nám budú aj krájať.
Škrupinu orechov omnoho ľahšie roztlčieme a jadierka zostanú väčšinou vcelku, keď ich na 6-8 hodín namočíme do slanej vody.
Ľahko olúpeme uvarené vajce, keď do vody pridáme lyžicu octu. Môžeme vajce variť aj v slanej vode, v tom prípade ho nemusíme dať do studenej vody, dá a ihneď lúpať.
Aby sme varením získali bielu a sypkú ryžu, pridajme k nej do vody pár kvapiek citrónovej šťavy, alebo koliesko citrónu.
Pri smažení mäsa na panvici zabránime prskaniu tuku že ho mierne osolíme. Takto predídeme aj tomu aby sa zakalil.
Kuracie
stehná pred vyprážaním narežeme pri kĺbovej kosti aby sa nám rýchlo prepiekli
a neostali pri kosti krvavé.