Talianska
kuchyňa
Dávno pred gastronomickým vzostupom francúzskej kuchyne prekvitalo kuchárske
umenie v Taliansku. Francúzsky kráľ František I. dával prednosť talianskej kuchyni,
a keď sa jeho syn Henrik II. oženil r. 1533 s Katarínou Medicejskou, jeho manželka
priviedla do Francúzska talianskych kuchárov, ktorí podstatne ovplyvnili budúcnosť
francúzskej kuchyne.
Dnes sa talianska kuchyňa dožíva akejsi renesancie: najmä na západe stále rastie
záujem o taliansku kuchyňu. Nie však preto, že by bola vzorovou kuchyňou správnej
výživy, naopak, je to strava ťažšia, bohatá na kalórie, aj keď na druhej strane
má prednosť v bohatom používaní morských živočíchov, zeleniny a ovocia. Presadzuje
sa skôr cenou než kvalitou, a preto je príťažlivá najmä pre stredné vrstvy obyvateľstva.
V talianskej kuchyni prevládajú pôvodné, jednoduché vidiecke jedlá. Aj keď sú
tu veľké krajové rozdiely, predsa len bežné využitie morských rýb a rakov, množstva
cestovín a rôznych antipást sú jej spoločným znakom. Z tukov sa na severe krajiny
používa prevažne maslo a práve tu, v pádskej nížine, je aj najväčšia európska
produkčná oblasť ryže. Na severných svahoch Apenín, v kraji Emilia-Romagna sa
hojne používa bravčová masť. Je tu zvýšená produkcia teľacieho mäsa, ktoré hrá
v talianskej kuchyni veľkú úlohu. V Toskánsku a na juhu Talianska sa používa
olivový olej.
Z talianskej kuchyne poznáme najmä rozličné cestoviny, či už sú to makaróny,
špagety, ditali (veľké kolienka), rigatone (zahnuté kolienka), chiteretti (úzke
kolienka), vermicelli (vlastové rezance), canneloni (široké rúrky), tortellini
(prstene), ravioli (plnené taštičky) a iné druhy, ktoré sa predávajú po celom
svete. Jeden ich ctiteľ, Vincenzo Agnezi, založil dokonca roku 1960 v Pontedassio
špagetové múzeum s obrazmi, fotografiami, básňami a samozrejme aj s kuchárskymi
knižkami a predpismi.
Najpopulárnejším talianskym jedlom je pizza. Tento slaný koláč s mäsovou, rybou,
zeleninovou, ovocnou či inou plnkou sa ako rýchle občerstvenie pripravuje pred
očami zákazníka v malých reštauráciách. Pôvodne bola pizza jedlom chudobných
vrstiev Neapola a jeho okolia. Až po druhej svetovej vojne sa jej obľuba rozšírila
do Európy a Severnej Ameriky.
Taliansko je aj vinárska veľmoc. Je vlastne pravlasťou všetkých európskych viničov
a vinohradov, o ktoré sa tu v dobe rímskej ríše staral boh vína Bacchus, syn
najvyššieho boha Jupitera a gréckej krásavice Semele. V gréckej mytológii sa
boh vína nazýva Dionysos. Obidvoch možno hneď spoznať, pretože sú vyobrazení
nahí a namiesto figového listu majú strapec hrozna. Najlepšie druhy vín sa predávajú
priamo v pestovateľských obvodoch a treba za nimi pomerne ďaleko cestovať. Už
v stredoveku to urobil nemecký biskup Giovanni Defuk, ktorý cestoval ku svätej
kúrii do Ríma. Vopred poslal prieskumníka, ktorý testoval talianske vína. Keď
na dvere taverny napísal bielou kriedou slovo est (=je), znamenalo to pre jeho
pána vhodnú zastávku. Keď napísal na jedny dvere v toskánskom Montefiascone
tri est za sebou, skončila sa biskupova púť v Toskánsku a do Ríma sa už nedostal.
Veď odísť od fľaše dobrého, nedopitého vína je hriech. A tam ho boli celé sudy.
Dnes sa kvalitné talianske vína označujú na nálepke písmenami D.O.C. (denominazione
d'origine controlata - kontrolovaný pôvod vína). Vína pochádzajúce z najlepších
vinárskych oblastí majú na etikete označenie Classico. U nás obľúbené červené
víno Chianti je z Toskánska a je to zmes štyroch druhov vína (75 % Sangiovese,
15 % Trebiano a Malvasia a 10 % Canaiola). Dozrieva tri roky v dubových sudoch
a po dvojitej komisionálnej kontrole sa stáča do sedemdecových fliaš s označením
Riserva. Na etikete je vyobrazený čierny kohút v zlatom poli uprostred červenej
pečate. Znak sa nezmenil od 16. storočia, kedy ho namaľoval maliar Visari. Z
bielych talianskych vín sa najvyššie hodnotí Soave classico z benátskej oblasti.
Aj to je zmes dvoch druhov vín: 80 % Galnanega a 20 % Trebiano di Soave, ktoré
sa rodia vo vinohradoch 13 obcí. V Ríme je obľúbené vidiecke víno Frascati a
marino z oblasti Castelli Romani južne od mesta.
U nás sú z talianskych vín najobľúbenejšie biele, ružové a červené vermúty chýrnych
značiek Barbera, Campari, Cinzano, Gancia a Martini. Sú to silne korenené vína,
ktoré sa podávajú buď ako aperitív, alebo slúžia ako základ pri miešaní koktailov.
Ale Taliani majú aj jeden vynikajúci nápoj zo sladkých a trpkých mandlí - Amaretto
di Saronno. Prvý raz ho vraj pripravila z lásky mladá žena v mestečku Saronno,
severne od Milána. Meno tej ženy zostalo neznáme, no meno jej lásky poznáme
- bol to maliar Bernardino Luini, ktorý svoj ideál zvečnil na freske v miestnom
kostole.
Z talianskych syrov je u nás najznámejší tvrdý syr parmezán (parmigiano), ktorý
môžeme veľmi vhodne nahradiť oštiepkom. Vyrába sa od 13. storočia v okolí mesta
Parmy, stále podľa rovnakej receptúry. Podľa času uležania sa delí na tri druhy:
vechio, stravecchino a stravecchione. Ten posledný, najstarší druh je aj najdrahší.
Parmezán sa ako prvý dostal aj do krásnej literatúry - v jednej poviedke z Bocacciovho
Dekameróna je z neho utvorená celá hora. Výborným plesňovým syrom so zelenými
žilkami, ktorý niekedy dostať aj u nás, je Gorgonzola z okolia Milána. Jemným
a málo slaným syrom je Bel Paes z mestečka Melzo, východne od Milána, ktorý
sa chuťou veľmi podobá nášmu syru Blaťácke zlato. V Neapoli je najobľúbenejším
syrom mäkká Mozarella, ktorá sa hodne používa na prípravu pizzy.
Kedysi sa hovorilo, že všetky cesty vedú do Ríma. Je na tom dosť pravdy, pretože
toto večné mesto bolo po tisíc rokov stredom svetovej politiky. Z tejto doby
má Rím vyše 350 kostolov, ktorých výstavba a udržovanie stálo rímsky ľud veľa
potu. Odráža sa to aj v obľube vnútorností a menej hodnotných častí mäsa v rímskej
kuchyni. Tie lepšie časti totiž ledva stačili uspokojiť veľký počet svetskej
a duchovnej šľachty, ktorá sa stále zdržiavala v blízkosti pápežského dvora.
Poradie cenových skupín talianskych reštaurácií je asi takéto: osteria, trattoria,
taverna a ristorante. Z týchto reštaurácií najstaršou je asi Hostario dell'Orso,
ktorá jestvovala už v roku 1580. Medzi najznámejšie patrí Taverne Giulia. Jej
majiteľ reprezentoval taliansku gastronómiu na svetových výstavách v Montreali
a Osake. V reštaurácii Da Piperno si môžeme vybrať z jednálneho lístka, ktorý
nakreslil každodenný hosť, maliar Renato Guttuso. Známa je ešte jedna historická
reštaurácia - Giuseppe Rainieri, ktorú roku 1865 založil bývalý kuchár zastreleného
mexického cisára Maximiliána Habsburga. Pamiatku svojho pána si uctil po svojom:
jedna z jeho kreácií má názov Pollo alla Massimiliano - grilované kurča flambované
koňakom. Z moderných reštaurácií je známa reštaurácia El Toula (doslovne šopa),
ktorá je súčasne aj strediskom filmových hercov.
(Anna
Vydrová - Svetová kuchárka)