Dnes je už aj na našom trhu dostatok nádob
a hrncov, v ktorých môžeme variť a piecť bez tuku. Takýto prázdny hrniec umiestníme
na zdroj tepla a zohrejeme na potrebnú teplotu pri strednom až silnejšom, nikdy
nie však na najvyššom výkone. Rozpálenie trvá, podľa typu sporáka, 3 až 6 minút.
Po tejto dobe skúsime teplotu tak, že kvapneme na dno niekoľko kvapiek vody.
Ak sa kvapky kotúľajú a syčia po dne, môžeme začať piecť. Najprv znížime prívod
tepla na najnižší výkon, aby sa potrava pri vložení do hrnca nepripálila.
Mäso sa už pri prvom kontakte s horúcim dnom prilepí, nepokúšajme sa ho však
odtrhnúť. Po 2 až 4 minútach, záleží na druhu potraviny, pokrm ľahko oddelíme
a otočíme. Po tomto procese hrniec prikryjeme a jedlo necháme pri minimálnom
prívode energie povariť potrebný čas.
Treba vedieť, že pri kontakte s povrchom dna sa uzavrú povrchové póry potravín,
čím sa zabráni úniku šťavy, ktorá tak zostane v potravine. Tým získame jemné,
chutné a šťavnaté jedlo. Soľ odoberá jedlu tekutiny, preto solíme pred varením
len vtedy, keď chceme robiť omáčku. Ak chceme, aby šťava zostala v mäse, solíme
až po varení. Odporúčame však podrobne si prečítať návod výrobcu takýchto hrncov.
Obsahuje veľa praktických rád, ktorých dodržiavanie zabezpečí nielen úspešné
varenie a pečenie, ale aj úspornú prípravu jedál.