Vitamíny rozpustné v tukoch
Vitamín A - prekurzorom pri tvorbe v pečeni je známy antioxidant beta-karotén. Je základným rastovým faktorom u detí a dospievajúcej mládeže, nevyhnutným pri raste a celkovej pevnosti kostí a zubov. Hlavným zdrojom v strave je pečeň, mliečne výrobky, žltosfarbená zelenina a ovocie.
Vitamín E - spomaľuje proces starnutia buniek a
tkanív organizmu, udržiava aktivitu viacerých enzýmov a pomáha pri premene bielkovín,
tukov a sacharidov. Podobne ako beta-karotén je silným antioxidantom. Podporuje
tvorbu červených krviniek a spoluúčinkuje pri produkcii energie vo svaloch a
v srdci. Má priaznivý účinok na imunitný systém, chráni pľúca a pre tieto vlastnosti
je prítomný vo väčšine preparátov ponúkaných pri prevencii či regenerácii. Rastlinné
oleje, obilné klíčky a hlávková zelenina predstavujú prírodné zdroje tohto vitamínu.
Vitamíny rozpustné vo vode
Vitamín B1 (tiamín) - je dôležitý v mechanizme sacharidov, je nevyhnutný pre správnu činnosť svalov vrátane srdcového svalu. Má vplyv na duševnú výkonnosť a pamäť.
Vitamín B2 (riboflavín) - podieľa sa na rozklade a správnom využití sacharidov, tukov a bielkovín a na produkcii energie v bunkách.
Vitamín B3 (niacín) - má významnú úlohu pri biologických oxidáciách, pri tvorbe energie z glukózy a pri tvorbe tukov. Znižuje hladinu cholesterolu a tukov.
Vitamín B5 (kyselina pantoteová) - je súčasťou mnohých enzýmov, hrá významnú úlohu pri produkcii energie z cukrov a tukov, v organizme pomáha pri využití iných vitamínov. Zabezpečuje normálne funkcie nadobličiek a je nevyhnutná pre rast.
Vitamín B6 (pyridoxín) - je dôležitý pre rozklad a využitie bielkovín, cukrov a tukov z potravy, na uvoľnenie zásob glukózy ako zdroja energie v pečeni a vo svaloch. Je nevyhnutným faktorom pri tvorbe červených krviniek.
Vitamín B10 (kyselina listová) - je dôležitá pri syntéze nukleových kyselín, ktoré sú zdrojom genetickej informácie. Spolu s ostatnými vitamínmi pôsobí pri tvorbe červených krviniek v kostnej dreni a je dôležitá pre vývoj a funkciu centrálneho nervového systému.
Vitamín
B12 (kyanokobalamín) - je nevyhnutný pri tvorbe genetického materiálu,
tvorbe červených krviniek a je potrebný na udržanie normálnej činnosti centrálnej
nervovej sústavy. Zlepšuje pamäť a zvyšuje duševný výkon. Významne ovplyvňuje
syntézu bielkovín a proces premeny mastných kyselín.
Hlavné zdroje vitamínov skupiny B: obilná múčka, klíčky, pečeň, hydina, ryby,
pivné kvasinky, vajcový žĺtok. Okrem vitamínu B12 ich nachádzame aj v orechoch,
suchých strukovinách a vo väčšine zeleniny.
Vitamín
C (kyselina L - askorbová) - aktivuje množstvo enzýmov a hrá dôležitú
úlohu pri bunkovom dýchaní. Je dôležitý pre rast a normálnu funkciu kostí, zubov,
väziva, chrupaviek a ciev. Chráni organizmus pred nadmerným stresom. Zvyšuje
odolnosť organizmu voči infekciám a urýchľuje hojenie rán. Znižuje hladinu cholesterolu
v krvi, zvyšuje fyzickú výkonnosť a urýchľuje celkovú regeneráciu organizmu.
Telo si z neho nevytvára zásoby, nadbytok sa vylučuje močom. Preto musí byť
v strave pravidelne dopĺňaný.