Zápražka
Základný recept:
Na liter polievky 2 PL tuku (olej, maslo), 2 PL múky, 200ml vody.
Tuk zohrejeme v menšej nádobe, pridáme múku a na slabom ohni miešame zápražku
na potrebnú farbu. Podľa toho, do akého jedla ju pridávame. Horúcu zápražku riedime
postupným pridávaním tekutiny. Podľa stupňa zafarbenia a spôsobu použitia rozdeľujeme
zápražku na:
- svetlú - používa sa na prípravu bielych polievok a omáčok
- svetlohnedú - je na prípravu ostatných zapražených polievok a omáčok
- hnedú - používa sa na prípravu tmavých omáčok a gulášov
Hotovú zápražku pridáme do jedla a varíme 10 minút.
K hotovej zápražke môžeme pridať rôzne koreniny a iné dochucovacie suroviny ako
sú cibuľa, cesnak, mletá paprika, petržl.vňať, kôpor, rasca a pod. ktoré pražíme
len krátky čas. Mletú papriku však dávame do zápražky úplne na koniec, keď sme
ju stiahli z ohňa a ihneď k nej pridáme vodu!
Zápražku používame najčastejšie na prípravu rôznych polievok, prívarkov, na zahustenie
kapusty, plnenej papriky, omáčok a pod.