Zátrepka

Základný recept:
Na liter polievky 2 PL múky, 200ml tekutiny. Zahustenie zátrepkou je najjednoduchší a najzdravší spôsob dokončenia jedla, lebo sa pripravuje bez tuku.
Múku dáme do misky, po troške pridáme tekutinu ( vodu, mlieko, smotanu, šľahačku vývar...), vymiešame na hladkú hmotu, potom ju primiešame do jedla a pri stálom miešaní varíme 5 minút. Namiesto múky môžeme zahusťovať aj pšeničným, zemiakovým alebo kukuričným škrobom. Ich použitie je výhodné, lebo nevytvárajú hrudky a dávajú jedlu zamatový vzhľad. V recepte uvedené omnoho menšie množstvo škrobu zmiešame s 200ml tekutiny bez tuku (voda, vývar, koňak, víno), pridáme k jedlu a pri stálom miešaní varíme 1-2 minúty.
Zátrepkou zahusťujeme ovocné polievky, zeleninové polievky, prívarky (fazuľka, tekvica, zemiakový prívarok) a niektoré ďalšie jedlá.