Potrebujeme:
4 porcie kapra
2 – 3 PL octu
šálku vody
soľ
80g koreňovej zeleniny
kúsok cibule
zopár guličiek čierneho a nového korenia
kúsok bobkového listu
štipku tymiánu
citrón
petržlen.vňať
Postup:
Na túto úpravu potrebujeme hladkého kapra s ktorým sa pracuje na mokrej doske,
aby sme z jeho kože nezotreli hlien, od ktorého závisí zmodranie kože.
Do hrnca s vodou dáme na rezance nakrájanú zeleninu, cibuľu, korenie zviazané
do pláteného vrecúška a soľ, všetko asi 20 minút povaríme. Porcie kapra urovnáme
do pekáčika kožou navrch a prelejeme vriacim octom. Zakryjeme pokrievkou a necháme
15 minút odstáť. Potom opatrne zboku prilejeme vriaci vývar. Necháme prejsť
varom, znížime teplotu a pod pokrievkou zvoľna varíme 10 –12 minút. Uvareného
kapra vyberieme dierovanou lopatkou na horúce taniere, mierne podlejeme horúcim
precedeným vývarom, prelejeme horúcim maslom a ozdobíme kúskom citrónu a petržlen.
vňaťou.