Kapor v aspiku

Potrebujeme:
kapra
ocot
soľ
celé čierne korenie
celé nové korenie
bobkový list
1 malú cibuľu
Aspik: prášková želatína, cukor, citrón, varené vajce, sterilizované huby, sterilizovaná kapia, petržl.vňať.

Postup:
Porcie kapra prelejeme vriacim octom aby dostal modrú farbu. Pridáme vodu, veľmi osolíme, koreniny a malú cibuľu. Pomaly varíme asi 30 minút, tesne pod hranicou varu. Necháme vychladnúť.
Aspik: primerané množstvo práškovej želatíny necháme podľa návodu nabobtnať vo vode. Potom dobre osladíme, okyslíme a mierne osolíme. Rozpustíme v horúcej vode - 60°C (nesmie prejsť varom!). necháme čiastočne vychladnúť ale len do stále tekutého stavu. Do formy alebo misky nalejeme vrstvu aspiku a necháme chvíľu stuhnúť. Vložíme prvú vrstvu ryby, ktorú preložíme napr. plátkami citrónu, varených vajec, sterilizovaných húb alebo kápiou, petržl. vňaťou. Nalejeme ďalšiu vrstvu aspiku a proces opakujeme. Hotový aspik dáme do chladničky stuhnúť. Potom formu vložíme do horúcej vody a vyklopíme.