Nakladaný Encián 2
Potrebujeme:
4 ks Enciánu
feferónky
1 veľkú cibuľu
4 strúčiky cesnaku
chilli
čierne korenie – celé aj mleté
biele mleté korenie
nové korenie
bobkový list
provensálske korenie
slnečnicový olej
Postup:
Enciány nakrájame na štvrťky, nakrájame cibuľu a cesnak a zvlášť na tanieri
vymiešame koreniacu zmes z čierneho a bieleho korenia, chilli, papriky a provensálskeho
korenia. V tejto zmesi obalíme každý kúsok syra zvlášť. Na dno asi 1,5 l pohára
nasypeme zopár guličiek nového a čierneho korenia a bobkový list. Potom ukladáme
syry. Jednotlivé vrstvy syra prekladáme nakrájanou cibuľou a cesnakom, feferónkami
a koreninami až pokiaľ pohár nenaplníme. Potom už len zalejeme slnečnicovým
olejom a dáme do chladničky na 14 dní alebo do tepla na 3 dni odležať. Použitý
olej nevylievame, uchováme ho v chladničke a použijeme na ďalšie nakladanie.
Nakladaný Encián 3
Potrebujeme: (na 2 poháre á 500ml)
250ml oleja
1 PL cukru
1 KL Pikant fixu pikantného Dr.Oetker
3 PL octu (8%)
3 Enciány (Hermelíny) á 150g
podľa chuti olivy, cibuľu, cesnak, kápiu a pod.
Postup:
Na miernom ohni necháme v oleji rozpustiť cukor, Pikant fix a ocot. Keď sa cukor
rozpustí, stiahneme zmes z platne a necháme vychladnúť. Syr nakrájame na kocky
a naukladáme do pohárov, prípadne poprekladáme olivami, cesnakom, cibuľou a
pod., a zalejeme nálevom.
Poháre uzavrieme a cca 5 dní necháme odležať na chladnom a tmavom mieste.
Nakladaný
Encián 4
4 enciány
(hermelíny, plesnivce...)
9 strúčikov cesnaku
2 pálivé papričky
na špičku noža sladkej alebo pálivej papriky
15 guličiek jalovca
10 guličiek čierneho korenia
10 guličiek zeleného korenia
2 KL tymiánu
1 KL rozmarínu
2 bobkové listy
olej
Príprava:
Tymián, rozmarín, jalovec, čierne korenie a papričky rozdrvíme, zmiešame s paprikou,
a rozdelíme na 9 dielov. Enciány rozkrojíme pozdĺžne na polovice. Na dno pohára
(pohár by mal byť tak široký, ako sú kolieska enciánu, inak spotrebujete veľa
oleja) dáme nakrájaný strúčik cesnaku a jeden diel zmesi korenia, na to plátok
enciánu a pokračujeme až do doplnenia pohára.
Vrch posypeme posledným dielom korenia, pridáme guličky zeleného korenia, po
stranách vložíme bobkové listy a zalejeme olejom. Špajdľu zasunieme do pohára
tak, aby vyplávali všetky vzduchové bubliny a olej prenikol všade.
Zaviečkujeme, uložíme do chladničky a neotvárame skôr ako za 24 hodín. Olej
z enciánu môžeme použiť na dochutenie šalátov, na zásmažku a pod..
Nakladaný Encián 5
Potrebujeme:
Pre 4 osoby:
4 enciány
2 veľké cibule
2 ostrejšie papriky
2 bobkové listy
1KL nového korenia
1KL celého korenia
olej
Postup:
Na kolieska nakrájané enciány ukladáme do pohára striedavo s nakrájanou cibuľou
a paprikou. Pridáme korenie a nakoniec zalejeme olejom. Pohár dobre uzatvoríme
a v chlade necháme 4 dni dozrievať. Podávame ako prílohu k mäsovým pokrmom,
ktoré nemajú výraznú chuť, alebo ako súčasť studenej misy.
Nakladaný
Encián 6
Potrebujeme:
5 enciánov alebo hermelínov
cesnakovú pastu
provensálske korenie
1 veľkú cibuľu
5 olív
olej
sladkú mletú papriku
Postup:
Enciány pozdĺžne rozkrojíme. Jednu polovicu posypeme provensálskym korením,
druhú natrieme cesnakovou pastou. Na to položíme koliesko cibule a polovičky
olív. Priklopíme druhou polovicou enciánu a naukladáme do pohára, zľahka zaprášime
paprikou, zalejeme olejom a necháme uležať v chladničke niekoľko dní.