Utopenci Luxus (recept je prevzatý zo stránky www.kamnapivo.sk)

Potrebujeme (na 1 veľký pohár):
1kg špekáčikov (najlepšie tie ktoré obsahujú aspoň 50% mäsa, nie len múku a sóju...)
800g cibule
1/2 hlávky cesnaku
čierne celé korenie
nové korenie
1 bobkový list
1 pohár Moravanky (pikantná zeleninová zmes)
1 malý pohár steriliz. kápie
1 bal. zelených olív v slanom náleve
1 menší pohár baraních rohov
feferónky
300ml octu
600ml l vody
2KL soli
1KL cukru

Postup:
Najprv si pripravíme nálev: zmiešame ocot s vodou, bobkovým listom, 10 zrniek čierneho korenia, 4 zrnká nového korenia, soľ a cukor a prevaríme.
Na dno pohára uložíme vrstvu cibule nakrájanej na kolieska alebo polmesiace, zopár baraních rohov a nato olúpané a pozdĺžne narezané špekáčiky. Do každého môžeme vložiť zopár plátkov cesnaku. Do špekáčikov môžeme spraviť viacej zárezov aby nálev prenikol do hĺbky. Pokračujeme vrstvou cibule, Moravanky s olivami, kápiou, baraních rohov a zase špekáčikov. Každú vrstvu posypeme zopár zrnkami čierneho korenia a plátkov cesnaku a pridáme kúsky feferónky podľa chuti. Opakujeme do minutia surovín. Končíme vrstvou cibule, zalejeme nálevom, môžeme pridať zopár lyžíc oleja, a uzatvoríme. Odložíme na chladné miesto aspoň na 7 dní.