Veľkonočná baba

1.
Potrebujeme:
5 žemlí, 10 vajec, 100g údenej slaniny, 500g údeného vareného mäsa, 80g polohrubej múky, 2str.cesnaku, ml.korenie, soľ, tuk na vymastenie pekáča.

Postup:
Do misy dáme vajcia, rozmiešame, pridáme rozmočené žemle, ktoré nadrobno posekáme, pokrájanú slaninu, zomleté mäso, múku, rozotretý cesnak, korenie, soľ a všetko spolu vymiešame. Zmes dáme do vymasteného pekáča a upečieme.

2.
Potrebujeme:
6 rožkov, 10 vajec, 150g oravskej slaniny, 150g šunky (alebo namiesto slaniny a šunky 300g vareného údeného mäsa), 3PL pomletých orechov, 150ml mlieka, 2 cibule, 3 str,cesnaku, soľ, petržl.vňať, č.korenie.

Postup:
4 rožky pokrájame na malé kúsky, pridáme k nim 2 rožky namočené v mlieku, vytlačené a medzi prstami rozmrvené, pridáme všetky ostatné suroviny: nadrobno pokrájanú udusenú cibuľu, korenie, nasekanú vňať, roztlač.cesnak, soľ, ml.orechy a žĺtky. Spolu premiešame. Pridáme sleninu alebo mäso pokrájané na kocky, premiešame a na záver pridáme z bielkov ušľahaný sneh a zľahka premiešame. Masu vylejeme do dobre vymastenej a múkou vysypanej formy príp formy na bábovku. Pečieme pri 200°C asi 40 minút.