Čalamáda 1
Potrebujeme:
1kg kapusty, 1kg cibule, 1kg uhorky (očistiť), 1kg papriky.
Nálev : 0,5 litra octu, 300g kryšt.cukru, 1 deko - všetko uvariť.
Postup:
Nakrájať , zaliať nálevom, nechať odstáť 24 hod. Dať do pohárov a sterilizovať
15-20min. pri 90oC.
Čalamáda 2
Potrebujeme:
5kg kapusty, 2,5kg papriky, 1kg cibule, 1/2kg cukru, 1 deko, 7dl octu, 4dl oleja.
S chrenom:5kg kapusty, 1kg cibule, 4dl strúhaného chrenu, 2dl oleja, 1 deko, 1/2kg
prášk.cukru, 0,75 litra octu.
Postup:
Zmiešať, nechať 1deň odstáť. Poháre sterilizovať 30 min. pri 80oC.
Čalamáda 3
Potrebujeme:
1,5kg kalerábu gigant, 1kg papriky, 1kg cibule.
Nálev: 2 šálky vody, 1 šálka octu, 1 šálka cukru, 1 deko.
Postup:
Zeleninu očistíme a postrúhame a zalejeme nálevom. Necháme odstáť 2-3 hod. Naplníme
do pohárov a sterilizujeme.
Čalamáda 4
Potrebujeme:
Kapustu (2/3 bielej a 1/3 červenej), papriku, cibuľu, uhorky po 1kg, 1 kopcovitú
PL soli, 500g kryšt.cukru, 1 deko, 0,3 litra octu, feferónky.
Postup:
Nakrájame zeleninu a pridáme soľ, cukor, ocot a deko. Premiešame a necháme 12-24
hodín odstáť. Natláčíme do pohárov a zalejeme šťavou. Na vrch dáme 1-2 feferónky.
Čalamáda 5
Potrebujeme:
1kg kalerábu gigant, 1kg mrkvy, 1kg cibule, 1/2kg papriky.
Postup:
Kaleráb a mrkvu postrúhame, cibuľu a papriku pokrájame. Zalejeme nálevom.
Nálev: 3 l vody, 1/2 l octu, 1/4 l oleja, 1/2kg cukru, 1 nakladač.
Čalamáda 6
Potrebujeme:
2kg kapusty, 2kg papriky, 1kg cibule, 1kg uhoriek, 1kg mrkvy, zopár zelených rajčín,
2 deká, 3/4 litra octu, 30dg cukru.
Postup:Všetko pokrájame, nasypene deká, cukor, zalejeme octom a po pustení šťavy
naplniť poháre a zaliať šťavou. Sterilizovať 5-10 min.