Lahôdková sterilizovaná kapusta

Potrebujeme:
15 kg nastrúhanej hlávkovej kapusty
1.nálev: 600g soli, 2 litre octu, 8 litrov vody, 30g pyrosiričitanu.
Do väčšej umelohmotnej nádoby si vložíme čisté igelitové vreco, naplníme nastrúhanou kapustou, zalejeme nálevom a necháme ju v ňom 3 týždne. Občas kapustu pozatláčame do nálevu aby nezhnedla.
Po troch týždňoch kapustu vyberieme, povytláčame, naplníme do pohárov a zalejeme 2.nálevom.
2.nálev: 10 litrov vody, 40g kys.citrónovej, 230g kryšt.cukru, horčicové semienka.
Vo vode necháme rozpustiť cukor a kys.citrónovú, pridáme horč.semienka, prevaríme a necháme vychladnúť. Vychladnutým nálevom pozalievame kapustu v pohároch, uzatvoríme a sterilizujeme 5 min. pri 80°C. Zo surovín získame cca 40 pohárov (0,7 l) sterilizovanej kyslej kapusty.