Potrebujeme:
Na 2 poháre:
6 žltých paprík
800g hlávkovej kapusty
30g cukru
1 červenú papriku
Nálev: 200ml octu, 1KL celého korenia, 2 bobkové listy, 2KL cukru, 2KL horčicových
semienok, 1KL soli.
Postup:
Kapustu nastrúhame, osladíme, osolíme a necháme 1,5 hodiny uležať. Papriky umyjeme,
odkrojíme vrchnú časť, odstránime jaderníky a žilky a vypláchneme. Naplníme
kapustou, naukladáme do pohárov a prekladáme nakrájanou červenou paprikou. Vodu,
ocot a prísady na nálev 2 minúty povaríme, vlejeme do pohárov a uzatvoríme.
Poháre vložíme do zaváracieho hrnca s horúcou vodou a sterilizujeme 35 minút
pri 95 – 100°C.
Papriky plnené kapustou 2
Potrebujeme:
750g bielej kapusty
12 červených a zelených menších paprík
2 oranžové papriky
25g cukru
15g soli
2 vetvičky vňaťového petržlenu
4 KL oleja
Nálev: 3,8 dl vody, 1,3 dl 8% octu, 10g cukru, 8 guličiek čierneho korenia, 5g soli, 4 guličky nového korenia, 2 KL horčicových semien, 2 bobkové listy
Postup:
Kapustu očistíme a nakrájame na rezance, ktoré v miske posypeme soľou a cukrom.
Rukami dobre premiesime a necháme asi 2 hodiny odležať. Petržlenovú vňať otrháme
a umyjeme.
Papriky umyjeme a tým, ktoré máme na plnenie odrežeme vršky a vyberieme jadrovníky.
Oranžové papriky nakrájame na kúsky. Zvaríme vodu s octom, soľou a cukrom, pridáme
korenie bobkový list, a varíme asi 3 minúty. Potom z nálevu vyberieme bobkový
list. Papriky naplníme kapustou a rozdelíme do pohárov. Prekladáme ich kúskami
oranžovej papriky a lístkami petržlenovej vňate. Do každého pohára nalejeme
po 1 lyžičke oleja a zalejeme horúcim nálevom. Sterilizujeme 30 minút pri 80°C.