Vegeta

1.
1kg mrkvy, 1kg petržlenu, 0,5kg cibule, 0,5kg kalerábu, 0,5 kg zeleru, 4ks póru, 4 strúčiky cesnaku, 4 červ. papriky, 2-4 feferónky, 4 listy kelu, petržl.vňať, 1kg soli.
Všetko pomeliemena mäsovom mlynku, zmiešame so soľou (najprv iba 1/4) a usušíme. Usušené pomelieme na mixéri.

2.
1kg mrkvy, 1kg petržlenu, 1kg červ.papriky, 60dg cibule, 60dg soli, petržl.a celerová vňať.
Všetko pomelieme, dáme do pohárov a sterilizujeme.

3.
po 1kg mrkvy, petržlenu, cibule, kalerábu, po 1/2kg zeleru, póru, zopár listov kelu, petržl. a zeler.vňate, 1kg soli.
Očistené a umyté suroviny pomelieme na mäsovom mlynčeku, zmiešame so soľou, vysypeme na plechy a v tenkých vrstvách sušíme v rúre. Nakoniec vysušené rozmixujeme.