Zeleninový šalát
Potrebujeme:
0,5kg zrelých rajčín, 0,5kg zelenej a červenej papriky, 1 veľkú uhorku, 0,5kg
cibule, soľ, čierne korenie.
Nálev: 1 liter vínneho octu, štipka cukru, 5-6 borievok, 1 bobkový list.
Postup:
Zeleninu postrúhame na tenké plátky, mierne osolíme rajčiny, uhorku, cibuľu a
s paprikou ukladáme po vrstvách do kameninovej nádoby. Každú vrstvu posypene korením.
Zalejeme horúcim nálevom a uzavrieme. Necháme ležať 4 týždne v chladnej miestnosti
a potom z neho postupne odoberáme podľa potreby.
Zeleninový šalát 2
Potrebujeme:
1kg uhorky, 1kg rajčín, 1kg papriky, 1kg cibule.
Nálev: 180g cukru, 40g soli, 250ml octu, 100ml vody, 50ml oleja.
Postup:
Zamiešať, 15 min. nálev povariť, 10 min sterilizovať.
Zeleninový šalát 3
Potrebujeme:
7kg kapusty, 1kg kápie, 1kg zel. papriky, 1kg cibule
Postup:
Všetko nakrájať a zaliať horúcim nálevom a nechať vychladnúť.
Nálev: 2 l vody, 1kg cukru, 1 l octu, 1 Deko (2 nakladače). Nálev uvariť.
Po vychladnutí pridať do šalátu 2g pyrosiričitanu, premiešať a nechať odstáť 24
hod.
Dať do pohárov, zatvoriť a NESTERILIZOVAŤ!!!