...tak toto som ja... .-)
nadpis
kolaz
Naposledy aktualizované:
Dnes je: ,meniny má


VARENIE
Polievky
Predjedlá
Bravčové mäso
Hovädzie mäso
Hydina
Ryby
Údeniny
Guláše
Mleté mäso
Jedlá na ihle
Bezmäsité
Cestoviny
Omáčky a dresingy
Prílohy
Jedlá z vajec
Jedlá zo syra
Múčniky
Koláče a dezerty
Šaláty
Nátierky
ZAVÁRANIE
Zelenina
Trvanlivé nátierky
Ovocie
PRIDAJTE RECEPT
Cestoviny


 
 

DROBNÉ rady

  • Ako sa správne krájajú bylinky? Pažítka, petržlenová vňať, bazalka a estragón sa spracúvajú rozličným spôsobom...
  • Prečo býva zapekaná zelenina vodová? Zeleninu by sme nemali blanšírovať, ale nakrájanú ju chvíľu opražiť na olivovom oleji...
  • Prečo rozkrájané jablká zhnednú? Jablká sa sfarbujú pôsobením svetla. Jednoduchý trik, aby sa to nestalo: ...
  • Prečo kapusta niekedy stratí chuť? Aby mala biela kapusta, napr. na kapustné fliačky alebo kapustový závin, čo najlepšiu chuť, je dôležité najprv ju ...
  •  
  • Niečo o cestovinách.... 
  • Ako sa správne varia cestoviny?
    Dôležitý je presný čas varenia. Nepoznajú ho však ani majstri kuchári, lebo je to vec citu. Al dente sú cestoviny vtedy...
     
  • Ak nám ostanú cestoviny, pripravíme si z nich šťavnatú omeletu.
    Opečieme ich na oleji, pridáme zeleninu alebo šunku, zalejeme rozšľahanými vajcami a necháme upiecť. Ak by sa cestoviny zlepili, prepláchneme ich chladnou vodou.
     
    Cestoviny varením zväčšujú svoj objem. Preto na 400 g cestovín použijeme 4000 ml vody a 50 g soli. Cestoviny pripravené doma, varíme podľa veľkosti a hrúbky, 10 až 20 minút. Kúpené hotové cestoviny varíme: niťovky asi 2 minúty, rezance, kolienka, fliačky, vretienka asi 5 minút. Potom hrniec odstavíme, zakryjeme utierkou, položíme na ňu pokrývku a necháme stáť, a to rezance, vretienka, kolienka asi 15 minút, fliačky asi 14 až 18 minút. Precedíme ich a ihneď podávame, neprelievame vodou. 
     
     
    ©2003 Miroslav Kimlička