...tak toto som ja... .-)
nadpis
kolaz
Naposledy aktualizované:
Dnes je: ,meniny má


VARENIE
Polievky
Predjedlá
Bravčové mäso
Hovädzie mäso
Hydina
Ryby
Údeniny
Guláše
Mleté mäso
Jedlá na ihle
Bezmäsité
Cestoviny
Omáčky a dresingy
Prílohy
Jedlá z vajec
Jedlá zo syra
Múčniky
Koláče a dezerty
Šaláty
Nátierky
ZAVÁRANIE
Zelenina
Trvanlivé nátierky
Ovocie
PRIDAJTE RECEPT
Guláše

Ako správne pripraviť guláš?
 
 
DROBNÉ rady

  • Ako sa správne krájajú bylinky? Pažítka, petržlenová vňať, bazalka a estragón sa spracúvajú rozličným spôsobom...
  • Prečo býva zapekaná zelenina vodová? Zeleninu by sme nemali blanšírovať, ale nakrájanú ju chvíľu opražiť na olivovom oleji...
  • Prečo rozkrájané jablká zhnednú? Jablká sa sfarbujú pôsobením svetla. Jednoduchý trik, aby sa to nestalo: ...
  • Prečo kapusta niekedy stratí chuť? Aby mala biela kapusta, napr. na kapustné fliačky alebo kapustový závin, čo najlepšiu chuť, je dôležité najprv ju ...
  •  
  • Pri príprave guláša je veľmi dôležitý správny výber mäsa, ako aj pomer mäsa, cibule, ale najmä správne opraženie červenej papriky.
    Pomer mäsa a cibule by mal byť: 2:1 až 4:3. Na 1 kg mäsa teda počítame 500 g až 750 g cibule. Cibuľa je najchutnejšia, ak ju upražíme na dostatočnom množstve bravčovej masti.
    Guláš v žiadnom prípade nie je diétnym jedlom!!! Správne opaprikovanie gulášu pokladali majstri starej kuchyne za umenie.
    Ak nie je paprika správne opražená, pokazí chuť celého gulášu. Jedlo je horké, v horšom prípade kyslé. Preto papriku pražíme na minime a aj to len pár sekúnd. Hneď ju podlejeme studenou vodou.

  • Prečo guláš niekedy zhorkne?
    Lebo nesprávne zaobchádzame s paprikou. Správny je tento postup: keď opražíme cibuľu, hrniec odstavíme z ohňa, necháme chvíľu vychladnúť a až teraz pridáme papriku! Premiešame, počkáme, kým ňou cibuľa nasiakne, až potom podlievame.
    Ak pridáme papriku do šťavy dodatočne, nemôže dobre rozvinúť svoju chuť.
    Ak ju primiešame pri pražení cibule, zhorkne. Je teda potrebné dodržať správne poradie!


  • Guláše z bravčového mäsa
  • Guláše z hovädzieho mäsa a diviny
  •  
    ©2003 Miroslav Kimlička