...tak toto som ja... .-)
nadpis
kolaz
Naposledy aktualizované:
Dnes je: ,meniny má


VARENIE
Polievky
Predjedlá
Bravčové mäso
Hovädzie mäso
Hydina
Ryby
Údeniny
Guláše
Mleté mäso
Jedlá na ihle
Bezmäsité
Cestoviny
Omáčky a dresingy
Prílohy
Jedlá z vajec
Jedlá zo syra
Múčniky
Koláče a dezerty
Šaláty
Nátierky
ZAVÁRANIE
Zelenina
Trvanlivé nátierky
Ovocie
PRIDAJTE RECEPT
Šaláty
  • šaláty so syrom
  • šaláty s vajciami
  • šaláty zeleninové
  • šaláty rôzne
     
  • DROBNÉ rady

  • Ako sa správne krájajú bylinky? Pažítka, petržlenová vňať, bazalka a estragón sa spracúvajú rozličným spôsobom...
  • Prečo býva zapekaná zelenina vodová? Zeleninu by sme nemali blanšírovať, ale nakrájanú ju chvíľu opražiť na olivovom oleji...
  • Prečo rozkrájané jablká zhnednú? Jablká sa sfarbujú pôsobením svetla. Jednoduchý trik, aby sa to nestalo: ...
  • Prečo kapusta niekedy stratí chuť? Aby mala biela kapusta, napr. na kapustné fliačky alebo kapustový závin, čo najlepšiu chuť, je dôležité najprv ju ...
  •  
  • Zeleninu nenamáčame, ale iba oplachujeme. Namáčaním sa z nej vyluhujú nielen bielkoviny, ale i cukry, minerálne soli a vitamíny rozpustné vo vode, ako sú vitamíny skupiny B a vitamín C.
    Zelenina obsahuje vitamíny skupiny B a vitamín C, ktoré na vzduchu ľahko oxidujú. Preto zeleninu na prípravu pokrmov krájame a strúhame až v poslednej chvíli. Zeleninu na prípravu šalátu ihneď miešame s nálevom a podávame.
  • Zeleninové šaláty pripravujeme vždy s trochou tuku. Obyčajne je to jemný šalátový olej, trochu smotany alebo dobrý hovädzí vývar. Pridaný tuk podporuje využitie provitamínu A (karoténu), dodáva šalátu chuť a sýtosť.
  •  
  • Ako sa lúpe paprika? V panvici rozpálime trochu tuku a pečieme v ňom na štvrťky nakrájanú papriku šupkou dolu, až sa na nej začnú vytvárať pľuzgiere. Ak máme rúru, ktorá silno pečie zhora a má gril, papriku môžete poukladať na plech. Pridáme trochu vody a opekáme ju, kým na šupke nevzniknú pľuzgiere alebo kým nezhnedne. Potom ju schladíme ľadovou vodou a olúpeme.
  • Tip: Zelený hrášok nezmení farbu vtedy, keď do vriacej vody pridáme trochu cukru.
  • Ako sa krája cesnak?
    Najvhodnejšie je cesnak pretláčať. Ak ho krájame, vždy režeme hrušie plátky a posypeme ich soľou. Tak sa lepšie uvoľňujú aromatické látky. Potom kúsky roztlačíme nožom naplocho.
  • ©2003 Miroslav Kimlička