Zeleninu nenamáčame, ale iba oplachujeme. Namáčaním sa z nej
vyluhujú nielen bielkoviny, ale i cukry, minerálne soli a vitamíny
rozpustné vo vode, ako sú vitamíny skupiny B a vitamín C.
Zelenina obsahuje vitamíny skupiny B a vitamín C, ktoré na vzduchu
ľahko oxidujú. Preto zeleninu na prípravu pokrmov krájame a strúhame
až v poslednej chvíli. Zeleninu na prípravu šalátu ihneď miešame
s nálevom a podávame. |
Zeleninové
šaláty pripravujeme vždy s trochou tuku. Obyčajne je to jemný
šalátový olej, trochu smotany alebo dobrý hovädzí vývar. Pridaný
tuk podporuje využitie provitamínu A (karoténu), dodáva šalátu
chuť a sýtosť. |
|
Ako
sa lúpe paprika? V panvici rozpálime trochu tuku a pečieme v ňom
na štvrťky nakrájanú papriku šupkou dolu, až sa na nej začnú vytvárať
pľuzgiere. Ak máme rúru, ktorá silno pečie zhora a má gril, papriku
môžete poukladať na plech. Pridáme trochu vody a opekáme ju, kým
na šupke nevzniknú pľuzgiere alebo kým nezhnedne. Potom ju schladíme
ľadovou vodou a olúpeme. |
|
Tip:
Zelený hrášok nezmení farbu vtedy, keď do vriacej vody pridáme trochu
cukru. |
|
Ako
sa krája cesnak?
Najvhodnejšie je cesnak pretláčať. Ak ho krájame, vždy režeme
hrušie plátky a posypeme ich soľou. Tak sa lepšie uvoľňujú aromatické
látky. Potom kúsky roztlačíme nožom naplocho. |
|