|
|
|
|
|
|
Čím je syr vyzretejší, tým je vhodnejší na zapekanie. Preto odporúčame
používať parmezán alebo ementál. Vhodný je aj eidam či iný, tvrdý syr. |
Mäkké syry uchovávame v chlade, dobre chránené proti muchám. V špajzi
ich stačí prikryť drôtenou pokrývkou, v chladničke by však syry svojím
pachom ovplyvnili ostatné potraviny, preto ich musíme dať do obalu s
vrchnákom z porcelánu, skla alebo plastickej látky. |
Syry podávame na stôl na ozdobnej doštičke vcelku, t.j. nepokrájané.
Každý si odkrojí toľko syra, koľko zje. Ak podávame syr nakrájaný na
plátky, rýchle vysychá a zvyšný syr sa nedá strúhať. Mäkké syry s pachom
podávame na stôl na plochej miske s pokrývkou, aby svojím pachom neznepríjemňovali
okolie. |
Tvrdé syry nevysychajú, keď ich zabalíme do obrúska namočeného v pive
alebo v slanej vode. Na reze ich môžeme potrieť olejom. |
Vyschnuté syry ponoríme na niekoľko hodín do mlieka. Zmäknú a lepšie
sa krájajú. |
©2003
Miroslav Kimlička |
|
|
|
|
|
|
|
|
|