|
Niečo
o cestovinách.... |
|
Ako
sa správne varia cestoviny?
Dôležitý je presný čas varenia. Nepoznajú ho však ani majstri
kuchári, lebo je to vec citu. Al dente sú cestoviny
vtedy... |
Ak
nám ostanú cestoviny, pripravíme si z nich šťavnatú omeletu.
Opečieme ich na oleji, pridáme zeleninu alebo šunku, zalejeme rozšľahanými
vajcami a necháme upiecť. Ak by sa cestoviny zlepili, prepláchneme
ich chladnou vodou. |
|
Cestoviny
varením zväčšujú svoj objem. Preto na 400 g cestovín použijeme
4000 ml vody a 50 g soli. Cestoviny pripravené doma, varíme podľa
veľkosti a hrúbky, 10 až 20 minút. Kúpené hotové cestoviny varíme:
niťovky asi 2 minúty, rezance, kolienka, fliačky, vretienka asi
5 minút. Potom hrniec odstavíme, zakryjeme utierkou, položíme na
ňu pokrývku a necháme stáť, a to rezance, vretienka, kolienka asi
15 minút, fliačky asi 14 až 18 minút. Precedíme ich a ihneď podávame,
neprelievame vodou. |
|
|
|
|